KD Radio
Door Nico Fintelman (Smits)

 

 
Piraat - Het is al vaker vermeld op deze website: In de USA is radiopiraterij niet zo'n 'ding'. Het land kent al vanaf 1910 commerciele radio en uitzendvergunningen werden al vanaf 1920 veelvuldig uitgegeven door de overheid. Het enorme aantal radiostations dat daardoor ontstond maakte dat er helemaal geen noodzaak was om een illegaal station te beginnen. Er was keus
genoeg voor de luisteraars, zeker als het om muziekzenders ging (en gaat). Toch zijn er wel piraten geweest en sommigen hebben het heel lang uitgehouden. Ze werden eigenlijk gedoogd. Een mooi voorbeeld is KD-Radio in Californië. Het eerste gedeelte van dit artikel had dus ook in het item Radio/TV piraten kunnen staan.
 
KDNF - Het was de tiener Steve Ricketts die in begin jaren zestig startte met het station KDNF in Hollywood (LA). Een heuse piraat die iedere avond in de lucht was met muziek en waar een groepje hobbyisten hun programma deed. Halfweg de jaren zestig was het station behalve iedere avond ook met grote regelmaat overdags in de ether en bracht naast muziek ook regelmatig verslag van belangrijke gebeurtenissen. Live-reportages over de Watts Riots bijvoorbeeld (dagenlang durende rassenrellen in LA augustus 1965). En ook concerten van alle grote popartiesten die in de regio optraden. Zoals ook backstage bij The Beatles, The Stones en James Brown.
 

Nog steeds was KDNF piraat, te beluisteren op middengolf in het zuiden van Californië. Maar in 1966 moest Steve als dienstplichtig militair naar Vietnam en aangezien de rest van de jocks niet zo fanatiek was als Steve stopte het station. Maar in Vietnam draaide hij wel de tapes van het station via de communicatiekanalen van het leger en de uitzendingen werden zeer populair bij de Amerikaande militairen. (foto: Steve Ricketts in de KDNF studio 1965)

 
Terug - Nadat Steve in 1969 zijn dienstplicht er op had zitten begon hij weer vanuit Hollywood met KDNF. Nu als weekendstation (nog steeds op middengolf) en weer zonder vergunning dus als piraat. In de jaren daarna werd het station steeds populairder en kreeg ook veel infoprogramma's. In 1972 werden de studio's en zenders verhuisd naar Ventura (iets ten noord-oosten van LA). Vanaf halfweg de jaren zeventig was het station de hele week in de ether en bracht behalve muziek en info ook nogal wat talk/phone-in shows. Duizenden luisteraars belden hiervoor iedere dag naar de studio. Toen vanaf 1979 de nieuwe muziek kwam opzetten, de New Wave, begon KDNF veel van deze muziek te draaien hetgeen veel populariteit opleverde onder jongeren.
 
 

Kabel - Nog steeds was het station actief vanuit Ventura en daar begon Don McDonald in 1981 één van de eerste kabelstations: KDSK. Dit was een oldies station. Het duurde niet lang of Steve en Don begonnen programma's uit te wisselen tussen hun radiostations. Opmerkelijk want Oldies en New-Wave was nogal een verschil. Voor uitzenden op kabel was geen vergunning nodig en dat kwam goed uit voor Steve. Aangezien KDNF nog steeds piraat was viel het niet altijd mee adverteerders te krijgen en nu werd het mogelijk om legaal adverteerders te boeken via Don's KDSK (kabel). Dat deze spots dan 'toevallig'  te horen waren op KDNF (AM) begrepen de adverteerders dus 'ook niet'.

De samenwerking werd steeds nauwer en KDSK werd vanaf dan meer en meer toegelaten op de kabelnetten in Californie. Uiteindelijk werd besloten voor beide stations de naam KD Radio te gaan gebruiken hoewel de programmering van de AM-piraat en de kabelzender nog wel verschilden. En zo begon men ook met gezamenlijke tv-uitzendingen via de kabel. Na enkele jaren deed Don zijn aandelen over aan Steve en ging zich louter toeleggen op het programmatische gedeelte. Steve was nu enig eigenaar van KD Radio

KDLU - KD Radio was niet de enige piraat in Los Angeles. Vanuit Canoga Park startte in 1978 Derek Lloyd met KDLU in het weekend. Een AM-station dat veel oldies bracht en ook oude syndicate programma's. Langzaam kwamen er meer uitzenduren totdat het station iedere dag in de ether was. Vanaf dan deed een grote groep deejays er programma's. In 1985 ging men over naar FM en was in een groot gedeelte van California te ontvangen. Maar nadat Derek in 1991 zijn station had verhuisd naar zijn nieuwe woning in Simi Valley (ten noorden van LA) haakten nogal wat programmamakers af.

Deze werden nog steeds niet betaald en vonden het te ver rijden. Zoekend naar gepresenteerde programma's voor KDLU kwam Derek een oude bekende tegen: Steve Rickets. Hij bezorgde het station van Derek een aantal van zijn programma's. In 1993 verhuisde KDLU de studio's naar Thousand Oaks niet ver van Ventura en bijna als vanzelf volgde er een nauwe samenwerking. Na verloop van tijd besloten Steve en Derek dan ook een fusie aan te gaan en zo ging KDLU op in KD Radio.

 

Legaal - Het station zorgde nu ook voor een legale status dus er kwam een officiele zendvergunning. KD Radio was vanaf nu met éénzelfde programmering via kabel en AM en FM frequenties te ontvangen in een groot gedeelte van Californie. Het werd nu ook een echt oldies station en de info programma's vervielen geheel. Met een vaste ploeg deejays wist men veel luisteraars te trekken. Inmiddels is men al weer zo'n twintig jaar op deze manier actief en heeft KD nog steeds populariteit en een bestaansrecht.

Ik heb het station halfweg de negentiger jaren weleens gehoord in de LA-regio en volg het vanaf eind jaren negentig via internet. Een opvallend station omdat het zo lang als piraat heeft bestaan in een land waar je dat niet verwacht. Jaren geleden had ik een tijdje contact met Don MacDonald die nog steeds programma's maakt. Steve en Derek doen dat ook nog steeds en andere namen zijn die van Bo Zipkin, Dean Schachtel en Darell Wayne. De televisie uitzendingen zijn al lang geleden komen te vervallen. (Foto: Dan Whiteside in de huidige studio).

 
Geen strak format - Maar KD Radio is ook opvallend omdat het nooit eigendom is geworden van een grote mediagroep. De eigenaren zijn deels radiofreaks en dat hoor je. KD Radio is oldies zender maar heeft niet een strak format. De jocks kunnen grotendeels zelf hun muziekkeuze bepalen waardoor de programma's nogal eens verschillen in uitvoering. Bij de ene jock hoor je veel 50-er jaren rock en doowoop en bij de andere meer platen uit de periode 1964-1985. En dat maakt het leuk. Veel van deze programma's worden opgenomen en nog wel eens herhaald en er is ook niet een vaste programmering. Zo kan iedere uitzenddag wisselen. Steve en Derek hebben in de loop der jaren nog een aantal stations overgenomen en zo hebben ze nu ook AM en FM radiostations in Grants en Albuquerque (beide New Mexico).
 
 
 
 
Terugkeren naar de MN home